Preparar la maleta és potser un dels moments més màgics del pròpi viatge... A part de la roba, el respall de dents i el banyador, les maletes sempre van plenes d'il·lusions, somnis, nervis, dubtes, grans espectatives... de moltíssimes sensacions que ens provoca el fet de poder descobrir una nova part d'aquest bonic planeta. Viatjar és un plaer que molts comparteixen, però que tots vivim de manera diferent... i mentrestant, sempre esperem que arribi de nou el moment de "Fer les maletes..."

dimarts, 9 de maig del 2017

Dia 4: Missa Gospel, Central Park i teatre a Brodway

Som-hi de nou! Quart dia del nostre viatge a NY, i per nosaltres potser un dels que esperàvem amb més ganes. Per avui ens haviem reservat algunes de les grans experiències i llocs per visitar a NY, i que s'han de reservar especialment per un diumenge: Missa Gospel a Harlem i Central Park, i per acabar la jornada, visita de la 5th Av., i anar a veure un musical a Brodway!! Quines ganes!! Aquest és un d'aquells dies que promet ser especial!

El despertador ens sona molt i molt aviat, massa!!! A les 6:30h ja estem en peu, ja que la Missa Gospel a la que volem assistir comença a les 8h a Harlem. Cap a les 7h sortim de l'hotel, i agafem el metro fins a Harlem 125th St., que és la parada de metro que queda més propera.

Arribem una mica abans de l'hora, i aprofitem per esmorzar en el banc del parc Marcus Garvey Park. que hi ha davant l'edifici de la Bethel Gospel Assembly. Ahir al vespre, ja amb previsió que no podriem esmorzar abans, i que la missa dura unes 3 hores, ja vam comprar uns sucs i una magdalena. 


El lloc que nosaltres hem escollit per viure l'experiència de la Missa Gospel a Harlem, després de llegir opinions on la valoraven molt bé, és la Bethel Gospel Assembly,  i no ens hem equivocat gens, estem segurs que hem fet la millor elecció possible. Va ser fundada el 1917, i va ser una de les primeres esglésies de la seva classe. 

Cada diumenge hi ha dues misses, una a les 8h i l'altre a les 11:30h. Per experiència personal, és molt millor anar a la primera, encara que costi matinar, però hi ha molts menys turistes. Quan vam sortir de la nostre sessió, la cua per la pròxima era llarguíssima!


Només d'entrar per la porta ja es nota que el que aquí ofereixen és únic. Ens reben amb un gran somriure i un enorme "gràcies per venir", i ens indiquen que podem entrar i on ens podem asseure. Les files de davant es reserven pels fidels de la parròquia, i les últimes pels turistes. A nosaltres però ens toca al mig, compartint banc amb la pròpia gent d'allà.

Mentre esperem que comenci, veiem els músics preparar els seus instruments, mentre els feligresos van entrant, súper mudats i fent molt goig, i es saluden entre ells amb abraços calurosos, i inclús ens saluden a nosaltres. Sembla extrany d'entendre sense ser-hi, però et fan sentir un més, i ho fan totalment de cor.


La primera part de la missa és cantada, i fa posar els pèls de punta realment, quines veus més impressionants i quina manera de viure-ho en comunitat, ells ho senten realment i ho transmeten. Els feligresos aixecats també cantant, fins i tot ballant, és una música que t'entra a dins, i a mi fins i tot en algun moment em va fer emocionar tant que em van caure les llàgrimes.

La segona part és la del sermó, un pèl més pesada, però interessant de veure també! En aquesta part hi ha molts turistes que s'aixecaven i marxaven, però a nosaltres no ens va semblar de bona educació. A nosaltres és una experiència que ens ha encantat, i tot i que hi ha gent que diu que és una turistada, a nosaltres no ens ho ha semblat, ens ha semblat molt autèntic i emotiu, i que aquella gent t'obrien les portes de la seva església de tot cor. Tampoc ens hem sentit en cap moment coaccionats, com haviem llegit en algun lloc, a deixar cap donatiu. En un moment de la missa tothom s'aixeca, i qui vol pot deixar un donatiu (nosaltres deixem 20$), però és totalment voluntari.

Encantats amb l'experiència, a quarts de 11 sortim de l'església, on a aquestes hores ja hi ha una bona cua pel segon torn de la missa. Sort que hem vingut a la de les 8!!

I d'aquesta espectacular manera de començar un gran dia a NY, amb una missa gospel que a nosaltres particularment ens ha encantat i que hem visct molt intensament, ens encaminem a una de les altres grans visites imprescindibles per qualsevol que viatgi a NY, i no pot ser altre que Central Park!

Des de la Bethel Gospel Assembly, caminem per Harlem direcció Central Park. Els carrers estan molt tranquils, i són agradables, sensació que potser no esperàvem, ja que normalment associem el nom de Harlem a un districte una mica més "perillós" que d'altres dins Manhattan.

Just abans d'arribar a Central Park, en parem en un Dunkin' Donuts, per agafar un cafetó i uns entrepans per esmorzar, que a aquestes hores del matí ja tenim la magdalena als peus! I feliços com anissos entrem a Central Park per Malcom X Blvd. i allà, en un banc davant el llac de Harlem Meer, ens fotem un esmorzar d'aquells que sempre recordarem, no perquè el cafè fos especialment bo, però sí pel lloc especial, el solet, la companyia... en aquell moment ens va semblar el millor esmorzar del món!


Central Park, o el "pulmó de NY" com se l'anomena, va des del carrer 59 fins al 110, i entre la 5th Avinguda i Central Park West. Medeix 4 km de llarg per 800 m d'amplada, i disposa de 93 km de camins. Les obres de Central Park van començar l'any 1858 davant el gran augment de població de Manhattan, per i donar solució a l'absència de llocs d'esbarjo públics. Les obres van durar 20 anys, i existeix una clàusula en el contracte que prohibeix mai més modificar el disseny original del parc.


Tota la nostra feina del dia d'avui és únicament, a part de la Missa Gospel de primera hora, dedicar la resta del dia a Central Park, i avui aprofitant que fa un dia d'hivern assolellat preciós, hem decidit creuar-lo de punta a punta caminant. Haviem llegit d'altres viatgers que prefereixen llogar una bici per recórre'l, però per nosaltres, si es disposa de temps, és molt més agradable fer-lo a peu, i sense pressa, creiem que et permet disfrutar-lo molt més!

Visitar Central Park un diumenge, si és possible, és la millor decisió, perquè és el dia que està més animat, quan els novayorquesos aprofiten per passar el dia aquí, fer esport, passejar en família, els nens jugar als parcs, fer picnics... La veritat és que és un lloc preciós i tranquil, per asseborir amb calma.

Passegem pels seus camins, i ens topem amb que en aquesta època de l'any es juguen partidets de hockey sobre gel en ple Central Park, i evidentment, per un ex-jugador de hockey patins com en Jordi, és una tentació que no es pot resistir. Avui no tenim més plan que disfrutar de Central Park, així que cafetó en mà, a veure una estona de hockey!!


I així passem tot el matí, entre camins i caminets, arbres, ciclistes, families jugant o passejant el gos... Aquelles imatges que tantes vegades hem vist a les pel·lícules. És extranya la sensació d'estar per primera vegada en un lloc, però que el tens tan vist que sembla que t'hi hagis passejat moltes vegades abans.



A part de passejar sense rumb, també aprofitem per visitar els punts més emblemàtics de Central Park, com l'edifici Dakota, on van assessinar John Lenon, el gran llac central anomenat "Jaqueline Kennedy Onassis Reservoir", una de les imatges més típiques de Central Park, amb el seu surtidor d'aigua i els gratacels de fons, el Strawberry fields, monument en record a John Lenon...


Avui dinem un hotdog aquí mateix a la gespa de Central Park, no és que estigués gaire bo, però el lloc s'ho val. I acabem la tarda, en un altre dels llocs més emblemàtics de Central Park en aquesta època de l'any, la famosa pista de gel de Central Park, el Wollman Rink, un dels llocs més famosos per patinar sobre gel en època nadalenca, tot i que també dels més cars (entre l'entrada i lloguer de patins són uns 25$ /pers. aprox.) i amb més gent! Ara, el lloc és espectacular! Nosaltres ens conformem amb veure-ho des de dalt, i ens reservem per anar a patinar a Bryan Park (que és gratis, digue'ns tacanyos!)!


El sol comença a caure, i el nostre dia per Central Park també s'acaba. Hem creuat de punta a punta aquest enorme parc, i ara sortim d'ell per East Dr. davant la Grand Army Plaza, i enfilem la famosa 5th Avenue.

La 5th Av. de NY, és potser el carrer més famós del món, on les botigues més luxoses i les marques més importants es disputen els millors aparadors, els preus més cars, i la màxima ostentació. I tot això es veu potenciat encara més aquests dies de Nadal, on cada botiga compateix per a tenir la millor decoració nadalenca!

Apple, Dior, Luis Vuitton, Prada, Armani, Victoria Secret..., la famosa joieria Tiffany's de la pel·lícula "Desayuno con diamantes", i milers de policies davant la Trump Tower. I enmig d'aquesta enorme avinguda, trobem la St. Patrick's Cathedral, l'enorme catedral de l'any 1879, situada just davant de l'entrada del Rockefeller Center.


Avui per ser diumenge i pocs dies abans de Nadal, la 5th Av. està a rebentar de gent. En aquest cas la nostre elecció de dia no ha estat gaire bona. Intentem acostar-nos a la famosa pista de gel del Rockefeller Center, però hi ha tanta gent que desistem en l'intent, ja ho provarem un altre dia amb més calma.

I quasi sense adonar-nos-en, 5th Av. avall, passant pel Rockefeller Center, Bryan Park i Macy's, arribem al nostre hotel, on ens espera un merescut descans i una bona dutxa, abans d'anar cap a Broadway. Avui tenim entrades per anar a veure un musical!!

El musical que hem escollit ha estat Aladdin. L'oferta és enorme, i decidir-se es fa difícil. Vam comprar les entrades ja fa uns dies a través de la web Ticketmaster, sobretot és important mirar que hi hagi la opció e-ticket, per a poder imprimir-les abans (tot i que tarden uns dies en enviar-te-les).

El lloc on es representa Aladdin és el New Amsterdam Theatre, que queda molt proper al nostre hotel, on podem anar perfectament caminant en 5 minutets.


L'espectacle és a les 6:30 p.m. i dura algo menys de 3 hores. A nosaltres ens ha agradat molt! Segurament no serà ni molt menys el millor espectacle de Broadway que s'hagi fet, i l'argument d'Aladdin és el que és, tots el coneixem, però la posta en escena, les veus dels cantants, els ballarins... és espectacular!

El dia dona poc més de sí, tornem cap a l'hotel, on siguent previsors, ja haviem comprat unes enormes amanides, que ens mengem dins el llit, i cap a dormir, que aquests dies a NY són molt intensos i demà toca tornar a matinar!


Marta i Jordi, des de NY


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...