Preparar la maleta és potser un dels moments més màgics del pròpi viatge... A part de la roba, el respall de dents i el banyador, les maletes sempre van plenes d'il·lusions, somnis, nervis, dubtes, grans espectatives... de moltíssimes sensacions que ens provoca el fet de poder descobrir una nova part d'aquest bonic planeta. Viatjar és un plaer que molts comparteixen, però que tots vivim de manera diferent... i mentrestant, sempre esperem que arribi de nou el moment de "Fer les maletes..."

dijous, 10 de desembre del 2015

Dia 16: Meravelles de JAIPUR

L'estat del Rajasthan, ja de per si, és sinònim de caos i agobio, com hem anat comprovant els últims dies, però arribar a Jaipur és accentuar encara molt més totes aquestes sensacions. Jaipur forma part del que s'anomena el "Triangle d'Or", una ruta turística que junt amb Agra i Varanasi, formen part de les ciutats més visitades de Índia, i què passa quan s'acomulen una gran quantitat de turistes? que els caça-turistes i oportinistes apareixen de sota les pedres! Hem sentit a dir de tot, que Jaipur és caòtica, els conductors de rickshaw no et deixen ni un segon tranquil, caminar deu metres sense que et parin per oferir-te el que sigui és imposible.... i això sumat a les altíssimes temperatures, fa que molta gent només de trepitjar la ciutat ja vulgui marxar! Avui és el nostre dia per descobrir si això és realment així, o es tracte de llegendes urbanes...

La primera parada del matí, serà La Fortalesa d'Amber, el plat fort de Jaipur, i una de les visites més importants de qualsevol tour pel Rajasthan. Està situat a uns 11 km de Jaipur i és una de les construccions més impactants que es poden veure a Índia. Aquest fort es va començar a construir sota el mandat de Raja Man Singh, l'any 1592, i acabat per Sawal Jai Singh, al segle XVIII.

Per arribar fins al fort hi ha una empinada rampa, i dos possibilitats per pujar-hi; la primera és fer una mica d'exercici sota un sol de 40º, i pujar a peu per la rampa de la muralla durant uns 15 minuts, i la segona és caure en la turistada, i fer el trajecte en elefant. Nosaltres de normal seriem dels de la primera opció, però considerant la temperatura, que no hem pujat mai en un elefant, i que ho tenim pagat cortesia de l'agència, ens decantem per la segona... turistada al canto!!


Al peu de la fortalesa estan tots els elefants en fila esperant als turistes. A través d'una escala t'enfiles a una plataforma, i d'aquí a sobre l'elefant. A mi no és que em faci especial gràcia pujar a aquest animals tan grans (ja siguin elefants, camells, cavalls...). A part per mi l'experiència resulta una mica desagradable, pujant amb l'elefant, veiem coses que no ens agraden gens, com els tracten, com els piquen al cap amb un pal perquè vagin més ràpid, algun fins i tot té una mica de sang darrera la orella... si ara hi tornéssim, de ben segur no escolliriem aquesta opció.

L'elefant ens deixa a l'esplanada d'accés als palaus, on s'accedeix a través de la preciosa porta de Ganesh Pol.


Entre els diferents recintes de la fortalesa destaca el Diwan-i-Aam, la sala d'audiències públiques, construïda en pedra, gres vermell i marbre, el Diwan-i-Khas, la sala de las audiències privades, amb fabulosos detalls amb miralls esculpits, que servia per a rebre els convidats d'honor, i el Sukh Mandir, construït en marbre, que era on vivia la família reial en la temporada d'estiu.


Ens està encantant aquesta visita, i la fem a poc a poc, parant-nos a cada racó, fent desenes de fotos, i imaginant com devia ser aquest enorme complex en èpoques de maharajàs. De tots els palaus i fortaleses que hem vist a la Índia, aquest és sense dubte el més impressionant i el que més ens ha agradat. Sempre mirat des del punt de vista de que estem a la Índia, i aquí l'estat de conservació i neteja d'aquests palaus és un altre, que ningú es pensi que aquest està totalment reformat o perfectament conservat. Però de totes maneres és impressionant!

Una de les coses que més ens ha agradat del Fort Amber, és que pots recorrer pràcticament totes les seves estances completament per lliure, i això et permet esquivar els grans grups de turistes. Entrar a sales i habitacions de tot el palau, creuar portes i passadissos, que si bé no és que siguin espectaculars i estan bastant deixats, té aquell punt de misteri i d'esperit d'aventura que et permet fer-te una millor idea de com devia ser en els seus millors temps.

Un cop hem recorregut tots els racons i raconets, i després de més de 3 hores, ens dirigim cap a la sortida. Per últim, i per despedir-nos del Fort Amber que tant ens ha agradat, parem en un mirador a fer algunes fotos.


En el camí des de Jaipur a Amber es pot visitar el palau Jal Mahal (que significa Palau de l'aigua), situat enmig del petit llac artificial Man Sagar. Va ser construit l'any 1799 com a palau d'estiu del maharajà Sawai Pratap Singh. Actualment serveix com a un dels hotels més luxosos de la Índia, i no es pot visitar pels turistes, només es pot veure des de la vora del llac. Segurament per dins deu ser impressionant, però a nosaltres, des de la distància, ens deixa una mica indiferents. Sí que es bonica la postal del palau enmig del llac, però poca cosa més.


I després d'aquí, cap a dinar, que ens hem entretingut tant amb la visita al Fort Amber que se'ns ha passat el matí!

Per la tarda hem deixat la visita al Palau de Jaipur, el Palau dels vents, i als mercats de la Ciutat Rosa. La primera parada, el Palau de Jaipur.

Aquest palau, realment és la unió de dos palaus, el Chandra Mahal i el Mubarak Mahal. En els seus origens, fou la seu del maharajà de Jaipur, i ara encara, en una part del palau Chandra Mahal, i viu la família real. El palau es va començar a construir l'ant 1729, i els maharajàs posteriors el van anar ampliant.


A nosaltres no ens ha agradat gaire el palau. No es pot visitar gaire cosa de l'interior, a part de la sala del tron que si que és impressionant. Hi ha diverses exposicons, però sense massa interès, armes, alfombres, teles... baja, el que t'ensenyen a tots els palaus.

Així que tampoc ens hi entretenim massa, i en menys d'una horeta ja ho tenim fet. De camí a la Ciutat Rosa de Jaipur, ens parem a veure el famós Hawa Mahal, o més conegut com a Palau dels Vents de Jaipur. Aquest, no era un palau pròpiament dit, sinó que formava part del Palau de Jaipur. Era una extensió de la zona d'allotjaments de les dones, i tenia com a funció permetre a les concubines del harén del maharajà poder observar la vida cotidiana dels carrers, sense ser vistes. Per això aquesta façana consta de 953 petites finestres. Nosaltres no el vam visitar per dins, no es visita cap palau pròpiament dit, només les galeries que donen a les finestres, on no hi ha gaire res més a veure que la curiositat de mirar per les seves finestretes. Això sí, aquest edifici és tot un emblema de la ciutat de Jaipur, i aquesta façana és molt xula!


I després de la foto de rigor, volem acabar la tarda passejant una mica pels carrers de la antiga Ciutat Rosa, el mercat, les paradetes...

L'anomenada "Ciutat Rosa" és la part més antiga de Jaipur, i està rodejada per una muralla amb deu portes d'accés. Va ser construïda per ordre del maharajà Jai Singh II, quan es va traslladar el govern des del fort d'Amber fins a la ciutat. Actualment és obligatori per llei que totes les cases del centre estiguin pintades de color rosa terracota, ja que es considera un color de bona sort i s'atribueix a la hospitalitat. La raó històrica de que la ciutat estigui pintada d'aquest color, va ser la visita del rei Albert d'Anglaterra el 1876. El maharajà va voler impresionar al monarca, per tal de poder establir relacions polítiques, i va fer pintar tota la ciutat d'aquest color, per enbellir-la i en senyal d'hospitalitat. 


Hi ha moltíssim ambient en aquests carrers, plens de botigues i paradetes. Les botigues aquí estan ordenades per tipus, a cada carrer hi ha un gremi diferent, teles i vestit, elements de cuina i llar, llibreries, ferrers, joiers... És un lloc molt animat per passejar-hi, i nosaltres no hem trobat ni una persona que ens hagi vingut a vendre res ni agobiar, la veritat no entenem gaire aquesta fama que té, a nosaltres ens està encantant passejar per aquí.

Després de una horeta de simplement caminar sense rumb, ens despedim de la ciutat, i posem rumb a l'hotel. Bany a la piscina com ahir, dutxa i sopar, que demà toca més i més Índia!

Nosaltres hem de dir que Jaipur ens ha agradat molt. El Fort Amber és una maravella, i els carrers i mercats de la Ciutat Rosa també ens han encantat. Suposo que la fama que té deu ser merescuda, o de males experiències d'alguns viatgers, però nosaltres no hem notat en cap moment agobio, ni que ens intentéssin estafar, ni res de res, ens ha agradat molt! Tranquem una llança a favor de Jaipur!

I ara a dormir, que demà continuem en ruta, ja cap a la recta final del nostre viatge a Índia!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...