Preparar la maleta és potser un dels moments més màgics del pròpi viatge... A part de la roba, el respall de dents i el banyador, les maletes sempre van plenes d'il·lusions, somnis, nervis, dubtes, grans espectatives... de moltíssimes sensacions que ens provoca el fet de poder descobrir una nova part d'aquest bonic planeta. Viatjar és un plaer que molts comparteixen, però que tots vivim de manera diferent... i mentrestant, sempre esperem que arribi de nou el moment de "Fer les maletes..."

dimarts, 3 de novembre del 2015

Dia 14: PUSHKAR

Avui és un dia sense visites programades, sense temples ni fortaleses, i la veritat, és que agraïm molt un dia així, ja estàvem farts de tantes visites, necessitàvem un dia per passejar tranquilament, sense rumb, i poder anar per lliure. La veritat és que tenir conductor privat facilita molt les coses, però també es fa molt pesat, trobem a faltar aquella llibertat de poder fer la nostre, i viure una mica més el país, però també és cert que no és un país fàcil per anar al 100% per lliure (no és fàcil, però evidentment que es pot fer!).

Esmorzem amb tota la tranquilitat, a la terrassa de l'hotel. Som els únics hostes avui, així que podem anar a l'hora que volguem, i estar-nos-hi tanta estona com volguem. La veritat és que l'esmorzar és una mica escàs, aquest hotel no és dels millors en els que hem estat, ni per l'esmorzar ni per la seva ubicació, tot i que el tracte és molt bo i l'habitació està bé.

Sortim passejant xino-xano en direcció al llac, a Pushkar tota la vidilla està envoltant els gahts del llac sagrat. Pushkar és un lloc molt i molt tranquil, un petit "kit-kat" del caos de la Índia. Això ja ho haviem llegit i ens ho havien dit abans d'arribar aquí, però realment és veritat. Molts viatgers no incloue Pushkar en els seus itineraris, però creiem que és un destí a tenir molt en compte a l'hora de dissenyar la ruta, per poder fer un parell de dies tranquils, per descansar i agafar forces per continuar el viatge. A nosaltres ens està agradant molt!


Això sí, a mesura que t'acostes al llac, hi ha algunes coses que has de saber, si no et vols emportar una bona bronca, o que t'acabin estafant:

Alerta timo nº1! Nosaltres ja havíem llegit sobre aquest timo, però realment un cop aquí hem vist que està molt generalitzat, i que cada dos passos intenten colarte-la. Aquest és el que en diuen "el timo de les flors". Passegis per on passegis de Pushkar, i com més a prop del llac més t'hi trobes, hi haurà molts homes que et diran "flowers for the lake" i intentaran que agafis unes flors que et donaran. Sobretot NO les agafis sota cap concepte! Si ho fas ja has begut oli! Un cop les aceptes, t'acompanyen fins al llac, on ràpidament s'acosta un shadu o gurú, i et diu que farà una ofrena i oració al llac en nom teu per demanar bons desitjos per tu i la teva família. I aquí ve lo bo. Un cop feta la ofrena, et demanen diners, però no una quantitat petita, sinó entre 1.500 i 3.500 rúpies (entre 20 i 50 euros), i es posen realment violents si no els hi pagues, ja que diuen que han fet una oració sagrada, i a vegades després apareixen varis shadus per fer-te més pressió. Així que quedeu avisats, si no voleu buscar-vos problemes o deixar-vos una pasta, mai agafeu aquestes flors!!!

Alerta timo nº2! Doncs sí, només amb el teatre de les flors no en tenen prou... Un altre moment timo molt extès a Pushkar, és quan intentes accedir a la zona dels gahts del llac, t'apareix un paio i et diu que no es pot accedir als gaths, que només és pels creients que van a fer ofrenes i purificar-se al llac,  i que tu si vols accedir has de pagar. Evidentment és mentida, NO s'ha de pagar per accedir als gahts! El millor però és no intentar raonar o discutir-se amb aquests paios, és molt millor girar cua, i intentar accedir-hi per una altre banda. Normalment es posen en els carrers més concorreguts, així que si et separes una mica del centre, podràs accedir sense cap problema!


Nosaltres el matí el dediquem a passejar pels carrers propers al llac, mirar les infinites botiguetes hippies que hi ha, fer fotos... Fins que pràcticament arribem a l'altre banda del llac, on hi ha el temple de Brahma, famós perquè es diu que és l'únic temple dedicat a aquest deu que hi ha en tota la Índia (cosa que no sabem del cert, i posem una mica en dubte...). A l'entrada d'aquest temple hi ha molta gent, i molts índis intentant cridar-te l'atenció perquè deixis les sabates a la seva "paradeta" que tenen muntada al mig del carrer, on te les vigilen a canvi d'unes monedes, ja que als temples hindús no es pot entrar amb sabates. Però com que ja estem farts de temples, i ens agobia tan de jaleo, decidim no entrar a veure el temple i ens n'anem cap als gahts.


Com que estem bastant allunyats dels gahts centrals, no tenim problema per accedir-hi, i és un gaht on estem pràcticament sols, i podem contemplar les ofrenes que es fan, la gent submergint-se al llac per purificar-se, i les vaques passejant amunt i avall. És un lloc tan tranquilet que ens hi estem una bona estona simplement asseguts mirant el dia a dia de la gent. Una cosa important a tenir en compte, i que per ells és sagrat, és que no es pot accedir als gahts amb calçat, t'has de treure les sabates a dalt de les escales, i deixar-les allà, no les pots portar a la mà ni posar-les a dins la motxilla per acostar-te al llac. I això s'ho prenen molt en serio, hem vist a més d'un turista endur-se una bona bronca per no cumplir aquesta norma.


Quan ja la hora s'acosta cap al migdia, desfem el camí cap al centre de Pushkar, i busquem algun lloc per dinar. Triem un restaurant que queda en el carrer principal, que es diu Rainbow restaurant, que ve recomanat a la Lonely Planet, que està a la terrassa de la tercera planta de l'edifici, i té bones vistes del llac, i la pasta és molt bona, així que és un bon lloc per anar a menjar alguna cosa.


Després de dinar ens arribem una estona a l'hotel a estirar-nos una mica i fer-nos una dutxa, perquè la calor del migdia no es pot suportar! Cap a les 5 de la tarda, ens tornem a posar en marxa, i la nostre idea es tornar a anar a recorrer una mica més els carrers, i a la posta de sol tornar a arribar-nos al "sunset point" ja que ahir ens va agradar molt.

Tot i així, mentres caminem pels carrers en direcció al llac, ens passa un cotxe pel costat, que es para i baixa les finestretes. Primer pensem que és algun altre pesat que ens vol inteentar colar més flors per fer la ofrena al llac, però des prés veiem que són en David i la Janina, una parella d'Olot que hem conegut aquest matí al restaurant on estavem dinant. Ens diuen que van fins a un turó que hi ha prop de Pushkar, i des d'on es diu que hi ha bones vistes de la ciutat. Nosaltres ja haviem llegit sobre aquest lloc, però quedava una mica lluny per anar-hi a peu, però ara tinguent transport... som-hi!!

Queda a tant sols 5 minutets en cotxe, però aquest ens deixa al peu del turó, i després, toca pujar escales i més escales muntanya amunt! Potser no era tan bona idea.... jeje però s'ha de reconèixer que quan arribem a dalt la vista de Pushkar és molt bonica. La posta de sol, com que està núvol, no la disfrutem gaire, i el temple Savitri que hi ha dalt de tot, tampoc val gens la pena, però per aquestes vistes si que ha valgut la pena pujar fins aquí!


Quan baixem ja és gairebé fosc. Tornem amb el cotxe que ens està esperant, fins a Pushkar, i ens deixen en el carrer central, ja que en David i la Janina prefereixen anar fins l'hotel a fer-se una dutxa i sopar allà.

Caminem una estona pels carrers. A aquesta hora, són les 6 passades, ja s'està fent fosc, i moltes botiguetes ja estan tancant. Tot i així, Pushkar continua tinguent un encant molt especial.

Anem a sopar al restaurant Out of the blue, recomanat també a la Lonely Planet, que té una terrassa a dalt de tot, amb bones vistes de la ciutat, tot i que ara mateix és tan fosc que tampoc es veu gaire res. Això sí, ens mengem una bona pizza (bastant bona per ser la Índia), mentre sentim els càntics interminables del temple de Brahma.

I amb la panxa plena, ja és hora d'acabar el dia, tornem a l'hotel, que demà ens despedim de Pushkar i posem rumb a Jaipur.


Marta i Jordi des de Pushkar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...