Preparar la maleta és potser un dels moments més màgics del pròpi viatge... A part de la roba, el respall de dents i el banyador, les maletes sempre van plenes d'il·lusions, somnis, nervis, dubtes, grans espectatives... de moltíssimes sensacions que ens provoca el fet de poder descobrir una nova part d'aquest bonic planeta. Viatjar és un plaer que molts comparteixen, però que tots vivim de manera diferent... i mentrestant, sempre esperem que arribi de nou el moment de "Fer les maletes..."

dijous, 15 d’octubre del 2015

Dia 12: La ciutat blava de JODHPUR

A Jodhpur l'anomenen també la ciutat blava, pel color amb el que estan pintades les cases que envolten el Fort de Mehrangarh. Inicialment només es pintaven de color blau les cases dels brahamans, casta de sacerdots (d'aquí ve que aquest color de blau intens tingui el nom de "blau brahaman"), i servien per identificar-les de les de l'altre gent, però amb el temps tothom es va anar apuntant a la moda, i van anar pintant pràcticament totes les cases de color blau, perquè és un color que repel la calor i els mosquits (diuen).


La primera parada d'avui serà el memorial de Jaswant Thada, un cenotafi que va ser construit pel maharajà Sardar Singh, l'any 1899, en memòria del seu pare el maharajà Jaswant Singh II, i que a partir d'aquell moment ha servit com a lloc d'enterraments dels maharajàs del sud del Rajhastan.

S'hi accedeix a través d'un caminet que passa pel costat del turó on ahir vam anar a veure la posta de sol, i està situat al costat d'un llac artificial. El lloc és bonic, amb uns jardins molt ben cuidats, i l'edifici de marbre blanc.


Dins l'edifici principal de marbre, es poden veure fotos dels últims maharajàs enterrats aquí.


I des d'aquí posem rumb a la visita més emblemàtica de la ciutat de Jodhpur, el Fort de Mehrangarh. Aquesta antiga fortificació, data de l'any 1459, i va estar habitada pels Rathors, l'aristocràcia que manava en el fort, qua va estar al gobern fins l'any 1949. La fortalesa es va obrir al públic l'any 1972.


Paguem l'entrada, on s'inclou una audioguia, i cap dins! El recorregut complet del fort, agafant-s'ho amb tranquilitat, fent fotos, i anant amb la audioguia escoltant les explicacions, dura unes 3 hores.

S'accedeix al fort per una de les 7 portes de la muralla, i abans d'accedir a la part dels palaus, en una de les portes fortificades, es poden veure a la pared, unes talles que representen les mans de les 31 dones que es van sotmetre al ritual del Sati, que consistia en que un cop moria el marit, les seves dones havien de tirar-se a la pira funeraria i morir cremades amb ell (i si no s'hi tiraven voluntariament les empenyien). L'última cerimònia del Sati d'aquest fort va tenir lloc l'any 1843. Actualment aquesta pràctica està prohibida a la Índia, però és sabut que encara es practica en alguns llocs.

Des d'aquí s'accedeix a la part dels patis i palaus, on s'exibeixen reliquies dels maharajàs dels segles passats, com quadres, teles, palanquins, etc... També es poden veure diverses sales tal i com eren en aquelles èpoques, com el Palau de les flors (Phool Mahal), o el Palau de les Perles (Moti Mahal).


El que destaca del fort de Mehrangarh també, és que des de les seves terrasses hi ha una molt bona vista de la ciutat blava de Jodhpur.


Sortim del fort casi al migdia, i hem de dir que ens ha agradat molt la visita! De tots els forts i palaus que veurem aquests dies, aquest i el Fort Amber de Jaipur, són els únics que realment valen la prena, els altres són prescindibles (i més després de veure'n tants).

Després de dinar anem a veure el Umaid Bhawan Palace. Aquest palau és una de les residències privades més grans del món. Construida per l'avi de l'actual propietari, el maharajà de Jodhpur, ha estat, des de la seva construcció, la residencia de la família real. Aquest enorme edifici té un total de 347 habitacions, i està dividit en tres parts: la residència del maharajà que encara viu allà, una altre part és un museu dedicat a explicar la seva construcció i la història de la família real, i una tercera part està destinada al luxós hotel Taj Palace Hotel.

L'edifici realment és espectacular, enorme, i molt ben cuidat, però a no ser que t'allotgis a l'hotel (que és molt car), només es pot visitar la part del museu, que es molt petita, i no val la pena pel preu de l'entrada que fan pagar. És maco venir a veure l'edifici, però no val la pena pagar per entrar al museu.


Després de visitar el palau, i després de tanta visita cultural, el que ens ve de gust és simplement passejar. Demanem an Mr.Think que ens porti a l'hotel, i des d'allà anirem caminant fins la plaça del rellotge, on hi ha el mercat de Jodhpur, per veure la vidilla índia, i perdre'ns entre paradetes i saris de colors.

La plaça del rellotge de Jodhpur és un dels punts més emblemàtics de la ciutat de Jodhpur, de visita obligada, tot i que no hi veiem pràcticament cap turista occidental.


Realment, tot i que les visites culturals són molt interessants, i els monuments i fortaleses de la Índia són impressionants, el que més ens agrada de viatjar, és això, passejar, perdre'ns enmig de la vida cotidiana de la seva gent, veure com es relacionen, com fan les seves compres, els nens corrent i jugant a futbol xutant una ampolla de plàstic buida, i en aquest cas també, passejant entre les vaques i tuk tuks.


Aprofitem que estem aquí, per provar una de les especialitats culinaries més importants de la Índia, el lassi! Al costat de la porta nord d'accés a la plaça, hi ha una de les parades que venen lassis més famoses de la ciutat, i diuen que els seus lassis són boníssims! Els haurem de provar!

Agafem el nostre lassi per 30 rúpies (uns 40 céntims d'euro), i ens asseiem a menjar-lo a la plaça, mentre els tuk tuks i les vaques van passant. El llassi és una beguda típica india, que aquí els encanta, feta a base d'una espècie de yogurt, al que es poden afegir fruites, o altres condiments. El nostre d'avui és el bàsic, i hem de dir que està bastant bo!


De totes maneres no ens el podem acabar, quan estem per la meitat ens venen dos nenes petitones, que no deuen tenir més de 3 anys, i ens el demanen, i amb aquelles caretes de pena, no ens hi podem negar! Estem totalment en contra de fomentar la mendicitat entre els nens, i molt menys donar-los diners o comprar-los souvenirs, però en aquest cas, sabem que aquest lassi els farà més favor a elles que a nosaltres.

Acabem de donar una volta per la plaça del mercat, veient totes les seves botigues i paradetes. Però a aquestes hores de la tarda, ja són les 6 passades, ja totes comencen a recollir i a tancar, així que quan veiem que la plaça es va buidant, decidim anar a veure la posta de sol tot fent una cerveseta a la terrassa de l'hotel, amb vistes al fort de Jodhpur.


I el dia dona poc més de sí, sopem aquí a la terrassa de l'hotel mateix, aquestes vistes s'han d'aprofitar! I tot i que el preu és mes car que en algun altre restaurant de la ciutat, el menjar és boníssim i les vistes impagables! Bona nit!


Marta i Jordi, des de Jodhpur.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...