Preparar la maleta és potser un dels moments més màgics del pròpi viatge... A part de la roba, el respall de dents i el banyador, les maletes sempre van plenes d'il·lusions, somnis, nervis, dubtes, grans espectatives... de moltíssimes sensacions que ens provoca el fet de poder descobrir una nova part d'aquest bonic planeta. Viatjar és un plaer que molts comparteixen, però que tots vivim de manera diferent... i mentrestant, sempre esperem que arribi de nou el moment de "Fer les maletes..."

dimarts, 10 de setembre del 2013

KENYA: Quatre pinzellades


Fitxer:Flag of Kenya.svgMasai Mara, Amboseli, Mombasa... són noms que conviden a somiar despert en extenses sabanes, animals exòtics i salvatges, aventures i llibertat. Kenya té una enorme varietat de destins per tots els gustos, per a fer de qualsevol viatge a aquest país, un viatge inoblidable.

Abans d'emprendre un viatge com aquest però, cal saber algunes coses del país que es visita:

 KENYA: El país


Kenya és un país de l'Àfrica Oriental, limitat al nord pel Sudan del Sud i Etiòpia, a l'est per Somàlia i per l'Oceà Índic, al sud per Tanzània i a l'oest per Uganda. L'origen del nom del país prové del Mont Kenya, que significa "muntanya lluminosa", i és la segona muntanya més alta d'Àfrica, després del Kilimajaro. La seva capital és Nairobi.

Kenya és coneguda arreu del món per la seva biodiversitat i la gran varietat d'ecosistemes: zones de sabana, àrides i semi-àrides, boscos i muntanyes, a més d'una gran costa amb l'Oceà Índic. La seva població és un conglomerat de divers d'ètnies, cultures, llengues i religions.

Kenya ha estat al llarg de la seva història un país colonitzat. Aquesta història colonial va començar el 1885 amb la creació d'un protectorat alemany, seguit l'any 1888 per l'arribada de colònies angleses per a desenvolupar el comerç africà.

Finalment Alemanya va renunciar a les seves possessions a favor del Regne Unit el 1890. L'any 1902 el Regne Unit va permetre als colons blancs accedir al país, i es van excloure als africans de participació política fins a 1944. Entre 1952 i 1959, la rebel·lió de Mau Mau va combatre la llei colonial britànica, fins que finalment Kenya aconsegueix la independència 12 de desembre de 1963.

 CLIMA

Encara que Kenya està situada sobre l'equador, les temperatures no són excessivament altes com es pot pensar, ja que l'altura mitjana del país es troba en uns 1.500 metres. Les seves estacions segueixen el patró de l'hemisferi sud, exactament oposat al d'Europa. Normalment la temperatura és càlida tot l'any, tot i que existeixen dues èpoques diferenciades de temperatures, i dues èpoques de pluges. Tot i així, la varietat de temperatures i pluges entre diferents zones del país pot ser molt notable.

Èpoques segons temperatura: Durant el nostre estiu, de maig a setembre, les temperatures baixen a 21-25ºC durant els dies, i les nits són fresques. En els mesos de novembre a abril, les temperatures són més elevades, de 25-30ºC. Els mesos més calorosos són gener i febrer.

Èpoques de pluges: Hi ha dues estacions de pluges. La temporada de pluges fortes és d'abril a maig, i les de pluges suaus entre octubre i desembre.

 QUAN VISITAR KENYA?

La majoria dels visitants prefereixen evitar els períodes de pluja perquè hi pot haver algunes restriccions d'accés a algunes regions com Aberdare, Amboseli o Masai Mara, ja que es poden tornar intransitables.

També s'ha de tenir en compte que el clima condiciona totalment els cicles naturals de la fauna, i l'elecció de l'època pot representar poder veure les espècies d'animals més rellevants i les grans manades, o no. Aquesta influència de les pluges afecta sobretot a la Gran Migració a Masai Mara, un dels grans espectacles d'Àfrica. Els nyus de l'ecosistema del Serengeti-Mara, emigren de forma cíclica entre aquests dos parcs. Els nyus, juntament amb zebres i altres herbívors arriben a Masai Mara al juliol després de les pluges fortes, en busca de pastures, i tornen a baixar cap al Serengeti cap a mitjans d'octubre.

 VISAT

Els ciutadans de la majoria de països, incloent Espanya, i tots els països de parla espanyola (inclòs EEUU), necessiten un visat per a poder entrar a Kenya. Hi ha diferents tipus de visats:

Entrada Única: Et permet entrar a Kenya una vegada, i reentrar des d'altres països estafricans (Tanzània, Uganda, Ruanda y Burundi). És vàlid per 3 mesos. Preu: 50$.
Entrda múltiple: Et permet entrar diverses vegades a Kenya per un període de fins un any. Preu: 100$
Trànsit: si tens un vol de connexió a Kenya i vols entrar al país durant aquest període. Validesa de 3 dies. Preu: 20$. No necessites visat si no abandones l'aeroport.

Visado de Kenya. Javier Yanes/Kenyalogy.comAquests visats poden obtenir-se directament a l'entrada al país, a l'arribada a l'aeroport o a la frontera, excepte en casos de ciutadans d'alguns països que obligatòriament l'han de sol.licitar per anticipat. També es pot tramitar a l'Ambaixada de Kenya abans de viatjar.

Ambaixada de Kenya a Madrid
Calle Jorge Juan, 9, 3º Dcha, 28001 Madrid
Teléfono: (+34) 91 781 2000
Pàgina web: www.kenyaembassyspain.es
E-mail: info@kenyaembassyspain.es
Horario de dilluns a divendres de 9 a 13 h i de 14 a 17 h. Estiu: horari continu de 9 a 16 h.

 MONEDA

La moneda nacional de Kenya és el Xíling Kenià (KSH o KES). El canvi a data de setembre 2013 està al voltant de 115 xílings per euro, i 87 per dòlar.
Fitxer:Kenyan 20 Shilling Note.jpg
És recomanable portar dolars, però és important comprovar l'any d'emissió dels bitllets, les sèries anteriors a l'any 2006, NO s'accepten en les oficines de canvi, ni en l'accés als parc. Això és degut a que el Banc de Kenya argumenta freqüents falsificacions.

 DIFERÈNCIA HORÀRIA

L'hora local a Kenya es GMT/UTC +3 tot l'any. No s'apliquen canvis d'horari d'estiu, i per tant la diferència horària amb els països que sí ho apliquen, varia al llarg de l'any. Respecta a Espanya, Kenya està a 1 hora més de Març a Octubre, i a 2 hores més d'Octubre a Març.

A Kenya existeix un horari tradicional Swahili, que es basa en el sol, i que només s'utilitza quan es parla en aquesta llengua. Donat que el país està travessat per l'equador, sempre té 12 hores de llum. Es fa de dia a les 6 del matí, que correspon a les 00.00 hores en horari Swahili, i es fa de nit a les 6 de la tarda, que són les 12.00 en horari Swahili.

 SANITAT I SALUT

VACUNES

L'únic requisit per entrar al país és la vacuna contra la febre groga, però només és obligatòria per a viatgers procedents de països d'alt risc. Tot i així, les autoritats poden demanar el certificat de vacunes.

Distribución global de la fiebre amarilla. Mapa por Javier Yanes/Kenyalogy.com. Fuente: CDC

Independentment que sigui obligatori o no, és aconsellables posar-se algunes altres vacunes, com són el tètanos, diftèria, tifus, poliomielitis, i hepatitis A i B. Per a viatgers d'alt risc com cooperants o visita a camps de refugiats, també s'aconsella la menengitis, la meningocócica i el còlera. 

Per a viatgers espanyols, és recomanable visitar la pàgina web del Ministeri de Sanitat, on es pot trobar tota la informació necessària respecte a requisits i consells sanitaris per visitar el país. 

És important també quan es viatge a Kenya, disposar d'un botiquí de primers auxilis per a petites cures o malestar. En el Centre de Vacunació Inernacional us proporcionaran tota una llista dels medicaments necessaris. El botiquí hauria de contenir: un termòmetre, alguns antisèptics (Betadine™, aigua oxigenada i/o alcohol), un antibiòtic tipus Augmentine™, un analgèsic amb paracetamol, ibuprofeno, aspirina, un antiàcid, un antidiarrèic, solució salina, una pomada par cremades i un remei per les picades d'insectes com After Bite™, i crema solar, a més de materials de cura com venes, esparadrap, gasses i cotó. També pot anar bé portar unes estisoretes i unes pinces.

MALÀRIA

Segons la Organització Mundial de la Salut (OMS), s'estima que 99 països del món tenen risc de malària, i els que es troben a l'Àfrica Subsahariana són els més afectats, per tant, és un aspecte a tenir en compte.

Riesgo de malaria en Kenya. Mapa por Javier Yanes/Kenyalogy.com. Fuente: Kenya Malaria Indicator Survey 2010La malària o "paludisme" és una malaltia greu, que es transmet per la picada de mosquit infectat pel paràsits "Plasmodium". Pel que fa referència a Kenya, si només es viatja a Nairobi o les terres per sobre els 2.500 m, el risc és baix. Pel contrari, si es visita qualsevol reserva, el risc és més elevat.

Abans de viatjar a un país infectat de Malària, és important acudir al teu Centre de Vacunació Internacional més proper, per tal que t'informin, i et receptin la "quimioprofilaxis", un fàrmac per eliminar la infecció en cas que aparegui. 

A part de la medicació, és molt important prevenir les picades de mosquit. S'aconsella vestir pantaló i màniga llarga, roba de colors clars, i utilitzar repelents de mosquits. Al Centre de Vacunació Internacional et recomanaran el més efectiu segons la zona que visitis.

ASSEGURANÇA MÈDICA

És convenient disposar d'una assegurança mèdica que cobreixi les despeses de transport en ambulància, hospitalització i repatriació. Assegura't de llegir totes les clàusules i tenir clares totes les cobertures, i que cobreixi les teves necessitats.

És interessant conèixer el servei Flying Doctor per a turistes, que ofereix la Fundació Africana per la Investigació Mèdica (AMREF). És una assegurança bastant econòmica (16$ per persona i mes), i cobreix la evacuació aeromèdica a un hospital en cas d'emergència, a més serveix per ajudar en la labor humanitària que entan fent des de AMREF (African Medical and Research Foundation).

ENDOLLS I ELECTRÒNICA


La corrent elèctrica es de 220-240 V i 50 Hz. Els endolls són de tipus britànic (tipus G), amb 3 clavilles rectangulars. Per connectar-hi aparells espanyols s'ha de disposar d'adaptadors.

A Kenya existeix una bona cobertura de xarxa per a telèfons mòbils a través de totes les regions típiques de safari, inclús en localitzacions remotes como Masai Mara. Els principals operadors de mòbils són Safaricom, Airtel, Telkom Orange i yuMobile.

 DADES ÚTILS

Ambaixada d'Espanya a Nairobi
C.B.A. Building, 3er piso
Mara & Ragati Road, Upper Hill
P.O. Box 45503-00100 Nairobi
Teléfonos: (00 254 20) 272 0222 / 3 / 4 / 5
Teléfono para emergencias:
00 254 733 63 11 44 (desde Espanya)
0733 63 11 44 (desde Kenya)
Fax: (254 20) 272 0226
Página web: www.maec.es/subwebs/Embajadas/Nairobi/es/home/Paginas/Home.aspx
E-mail: Emb.Nairobi@maec.es

Ambaixada de Kenya a Madrid
Calle Jorge Juan, 9, 3º Dcha
28001 Madrid
Teléfono: (+34) 91 781 2000
Fax: (+34) 91 576 0854
Página web: www.kenyaembassyspain.es
E-mail: info@kenyaembassyspain.es

FLYING DOCTORS
Centre de control d'emergències 24 hores del servei Flying Doctors de AMREF:
Tel: 020 6992299 / 020 6992000 / 020 315454 / 020 315455 / 020 6002492
Mòbil: 0 733 639 088 / 0 736 359 362 / 0 722 314 239
Fax: 020 344170 / 020 6000665
Freqüències de ràdio: HF: 9116kHz LSB / 5796 kHz LSB
E-mail: emergency@flydoc.org

NÚMEROS ÚTILS
Emergències: 999 i 112
Número gratuït de la policia: 0800 720002
Número d'juda 24 hores de la Federació de Turisme de Kenya:
020 6004767
020 8001000
0 722 745 645
0 738 617 499
020 2679838

3 comentaris:

  1. Per fi ha arrivat el gran dia, després de tants preparatius, tant buscar per internet, tants correus electrònics, per fi d'aquí unes hores comença l'aventura, us desitgem que sigui una gran aventura, que disfruteu moltíssim i que ha estones ho compartiu amb nosaltres, que estarem pendents del blog tots aquest dies. Que vagi tot bé i feu moltes fotos. Petons.

    ResponElimina
  2. Makus! Heu arribat be?? una abrçada i disfruteu!

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...