Preparar la maleta és potser un dels moments més màgics del pròpi viatge... A part de la roba, el respall de dents i el banyador, les maletes sempre van plenes d'il·lusions, somnis, nervis, dubtes, grans espectatives... de moltíssimes sensacions que ens provoca el fet de poder descobrir una nova part d'aquest bonic planeta. Viatjar és un plaer que molts comparteixen, però que tots vivim de manera diferent... i mentrestant, sempre esperem que arribi de nou el moment de "Fer les maletes..."

dijous, 9 d’agost del 2012

Indonesia... quatre pinzellades!

Per a tenir-ho present nosaltres mateixos abans d'emprendre el nostre viatge cap a terres indonèsies, i per a futurs viatgers a qui els pugui interessar, deixem alguna informació sobre el país que pot ser d'ajuda:

REPÚBLICA D'INDONÈSIA

Es tracta d'un arxipèlag al sud-est asiàtic amb tantes illes com possibilitats per realitzar diferents rutes i conèixer, recórrer i descobrir una gran varietat de flora i fauna. Aquest país insular comprèn més de 17.500 illes, de les quals només 6.000 estan habitades, i posseeix una gran diversitat de grups ètnics i religiosos que la converteixen en un mosaic cultural excepcional. Es tracta del quart país més poblat del món i el que compta amb major nombre de musulmans.

La seva rica història ha estat modelada per anys de colonització holandesa i per la influència de comerciants, principalment xinesos i hindús, àrabs i malais. Avui dia, el seu lema nacional "Unitat en la diversitat" (Bhinneka Tunggal Ika) defineix d'alguna manera l'essència d'aquest país.

Capital: Yakarta (situada a la illa de Java)
Població: 273.556.363 (any 2011)
Idioma oficial: Indonesi
Zona Horària: GTM +7
Moneda: Rupia Indonesia (RP o IDR).
1€ = 12.000 Rp (aprox.)

VISAT: Per tal de tramitar el visat d'entrada al país, són necessaris diferents requisits en funció de la nacionalitat, motiu del teu viatge i el període d'estada. El millor és posar-se en contacte amb el servei consular de l'ambaixada d'Indonèsia al teu país per esbrinar quins són els requisits per tramitar el visat.

Per als que SI que requereixin un visat, actualment es pot aconseguir de 2 maneres, (per a més informació consultar la pàgina http://embajadaindonesia.es):

1. "On arrival": En arribar al port aeri o marítim a Indonèsia pots sol·licitar un Visat de Turista (estada màxima 30 dies) i costa 25 US$.

√ Alguns dels països que actualment poden sol·licitar un visat turístic per 30 dies en arribar al país són: Espanya, Argentina, Estats Units de Nord Amèrica, Panamà i Mèxic.

REQUISITS: Perquè obtenir aquest tipus de visat, s'he de presentar el passaport amb una vigència d'un mínim de 6 mesos a partir de la data d'entrada al país. També és obligatori tenir un bitllet de vol anticipat de tornada (o sortida d'Indonèsia). La norma diu que t'ho demanaran ... però pot ser que tinguis sort i no ho facin. En cas de volar a Indonèsia sense bitllet de tornada, pots al.legar que després agafaràs un vaixell de Dumai-Sumatra-a Malacca-Malàisia, per exemple).

2. "Amb antelació": Pots sol·licitar un visat a la secció consular de l'ambaixada de la República d'Indonèsia al teu país (per viatgers de nacionalitats que requereixin un visat amb antelació, per els que pretenguin estar a Indonèsia més de 30 dies o els qui vulguin evitar els tràmit del visat a l'arribada al país).

Els visitants que sobrepassin el seu termini d'estada permesa rebran una multa de 20 US$ per dia/persona fins als 60 dies d'excés, i per més de 60 dies pot rebre una condemna de 5 anys de presó o una multa de 25 millons de rupies.

TAXES ALS AEROPORTS:  Cal pagar taxes als aeroports de Indonèsia. Les taxes de sortida en vols internacionals ronden les 150.000 Rupies i les taxes per a vols domèstics ronden les 30.000 Rupies (depenent dels aeroports).

jeringaVACUNES: Actualment el govern d'Indonèsia no exigeix cap tipus de vacunació obligatòria per entrar al país, tot i que s'aconsella tenir al dia el calendari oficial de vacunació, i es requerirà la vacuna contra la febre groga per a viatgers provinents d'àrees endèmiques. Tot i així és aconsellable consultar amb el centre de vacunació internacional del teu país si aquest requisit ha canviat. Pel seu clima tropical, de vegades hi ha brots de malària o dengue, de manera que la protecció contra els mosquits és molt important.

Per a viatgers espanyols, és recomanable visitar la pàgina web del Ministeri de Sanitat, on es pot trobar tota la informació necessària respecte a requisits i consells sanitaris per visitar el país. El link directe a la web de salud per viatjar és el següent: http://www.msps.es/profesionales/saludPublica/sanidadExterior/salud/home.htm
pronostico-tiempo
CLIMA: Indonèsia posseeix un clima tropical (càlid i humit) al llarg de l'any, amb 2 estacions ben marcades: l'estació seca (de maig a octubre) i l'estació plujosa (desembre a març), excepte a Maluku Central, on el clima és invers al de la resta del país. Durant els períodes de transició el clima és més moderat. La millor època per viatjar és en l'estació seca.

RELIGIÓ: La constitució d'Indonèsia reconeix 5 religions oficials que conviuen en respecte i tolerància: Islam, Catolicisme, Protestantisme, Budisme i Hinduisme. Amb una majoria del col·lectiu Islàmic (més del 88% de la població), les diferents doctrines religioses han modelat la cultura del país, creant una identitat compartida. La gran predominança de l'Islam fa que sigui important que utilitzis vestimenta apropiada (intenta cobrir les espatlles, utilitza faldilles per sota dels genolls i intenta evitar escots pronunciats). Evidentment aquestes pautes són per mostrar el teu respecte cap a la cultura en la qual et trobes immersa en aquell moment, però no és obligatori. A les platges pots mostrar més lleugera de roba, però en temples, mesquites i altres llocs de culte religiós t'hauràs cobrir.

IDIOMA: El Bahasa Indonèsia és l'idioma nacional, encara que es parla anglès en totes les zones turístiques. Es parla una mica d'alemany i holandès a les grans ciutats. En total hi ha uns 583 llengües i dialectes parlats a Indonèsia, inclosos aquells dels molts grups ètnics del país. Entre ells: Acehnese, Batak, Sondanès, Javanès, Toraja, Buginés, Ceramés, i moltes llengües Iranienses. Aquestes llengües es divideixen al seu torn en dialectes.

checklist3CONSELLS PER SOBREVIURE A INDONESIA: Extrets de consells d'altres viatgers, a la tornada els podrem confirmar o desmentir:

1. Regateja-ho TOT! És increïble com inflen els preus pel turista. Regateja fins al preu de les habitacions, els taxis, el menjar, tours... i evidentments souvenirs! Esbrina per endavant si "el servei" i els impostos estan inclosos en els preus que et brinden, ja que en general després et cobren entre el 10 i el 25% més! També està bé intentar esbrinar amb l'hotel o agència, quin és el preu just que et poden cobrar per un servei, abans de sortir el carrer i buscar-lo.

2. No assumeixis ... pregunta-ho TOT. Quan preguntes per preus de vaixells, autobusos, ferris, etc ... pregunta si és anada i tornada o només anada, que inclou cada servei i què no. A vegades un preu que et donin pot semblar molt bo, però després no entren moltes coses. En les diferències agències de turisme pots regatejar els preus, encara que estiguin escrits en una pissarra.

3. No viatgis durant festes musulmanes: A menys que siguis musulmana i vulguis celebrar el Ramdan a Indonèsia o que siguis una apassionada de les festes religioses en general ... evita viatjar al país en aquestes dates, especialment durant Idul Fitri (final del Ramadà), atès que molts tours seran posposats, els preus es disparen i els punts d'interès turístics estaran absolutament plens. Els trens, autobusos i bitllets aeris seran difícils de trobar en aquestes dates, però si trobes un bitllet costarà el triple del que costa normalment.

√ Malauradament nosaltres no vam llegir aquest consell abans d'agafar els bitllets, i ens enganxen plenes festes del Idul Fitri en el nostre recorregut per Java, i podem donar fe, per totes les agències que hem consultat per a realitzar alguns tours, que els preus són astronòmics, moltes agències estan tancades tota la setmana, i les que et poden oferir el servei, te'l fan pagar amb escreix, algunes ens demanaven fins a 4 i 5 vegades el preu normal! A la tornada podrem explicar millor com es pot sobreviure a Indonèsia en plenes festes. 

4. Menja en WARONGS: Si viatges amb un pressupost molt ajustat, menja a WARONGS (que significa restaurant barat) o en parades de carrer. El menjar més característic d'aquesta zona (i el més accessible) és el Nasi goreng o Mei goreng (arròs o noodles fregits amb verdures i ou ferrat).

QUATRE PARAULES EN INDONESI:

1. Bienvingut: Selamat datang
2. Bon dia: Selamat pagi (al migdia es diu “Selamat siang”)
3. Bona tarda: Selamat sore
4. Bona nit: Selamat malam
5. Hola: Halo (Halo, sona “Jalo”)
6. Adeu: Dadah, dah
7. Fins després: Sampai nanti
8. Gràcies: Terima kasih
9. No parlo indonesi: Saya tidak bisa bicara bahasa indonesia
10. No ho sé: Saya tidak tahu
11. Si: Ya
12. No: Tidak
13. Bé: Bagus
14. Malament: Salah
15. Perdó: Maaf
16. Sisplau: Silakan/Tolong
17. Com estàs?: Apakabar?
18. Com et dius?: Siapa nama kamu?
19. Quants anys tens?: Umur berapa kamu?
20. D'on ets?: Darimana kamu?
21. Con es diu això en indonesi?: Apa bahasa indonesianya ini?
22. M'entens?: Kamu mengerti saya?
23. En dic Marta: Nama saya Marta
24. Quina hora és?: Jam berapa?
25. A on?: Kemana?
26. Com?: Bagaimana?
27. Quan?: Kapan?
28. On?: Dimana?
29. Què?: Apa?
30. Qui?: Siapa?
31. Porquè?: Kenapa?
32. Quant?: Berapa ?
33. Dona'm: Kasih saya
34. A quina hora surt el tren/bus?: Jam berapa kereta api/bis berangkat?
35. On hi ha un restaurant barat?: Dimana ada satu restoran murah?
36. A quina hora tanca aquest restaurant?: Jam berapa tutup ini restoran? (Jam sona “Yam”)
37. A quina hora es serveix l'esmorzar/dinar/sopar?: Jam berapa ada sarapan/makan siang/makan malam (Jam, sona “Yam")
38. On està el lavabo?: Dimana ada kamar kecil?, también Dimana ada toilet? (“kecil” suena “kechil”)
39. Tinc gana: Saya lapar
40. Això m'agrada: Itu saya suka
41. Això no m'agrada: itu saya tidak suka
42. Estic cansat/da: Saya cape
43. Estic malalt/a: Saya sakit


Bé, ja ens queda poquíssim per marxar. Nervis a punt però maletes encara per fer!!

Selamat malam a tots!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...